Köpa hus lägenhet Kroatien – Det var frågan vi ställde på midsommarafton 2011 när vi satt på restaurangen och skålade i champagne. Tidigare under dagen hade vi skrivit under ”final contract” för köpet av ett tvåvåningshus på 140 kvm på en ö i Kroatien. Känslan var totalt overklig!

Köpet var inte spontant och överilat utan växte fram under våra bilsemestrar ner till Kroatien från början på 2000-talet. Vi hade tröttnat på Spanien, Frankrike och Italien och ville uppleva något nytt. Första resan gav verkligen mersmak och vi fortsatte utforska den kroatiska kusten under flera somrar och 2010 hamnade vi av en tillfällighet på ön Dugi Otok utanför Zadar på fastlandet.

Det här var platsen vi sökte! Längst ut i havsbandet, endast Italien på andra sidan Adriatiska havet! Oexploaterat, mycket natur och enormt vackra vyer. Ett paradis!

Köpa hus lägenhet Kroatien

Hemkomna efter semestern googlade vi och kom då i kontakt med en mäklare i Split och under våren året efter åkte vi runt med henne i fyra dagar och tittade på objekt både på ön och på fastlandet. Huset vi sedan köpte var det första vi kollade på och de andra husen och byarna kunde inte ens komma i närheten av den känslan vi fick direkt. Snacka om kärlek vid första ögonkastet!

Därefter följde en spännande tid med många nya erfarenheter. Hur fungerar det i Kroatien när man ska köpa hus? Kan man förhandla om priset? Hur ser fastighetsskatten ut? Övriga kostnader? Inte helt lätt att vara två svenskar vars kroatiska är extremt bristfällig, tack och lov var vi i trygga händer med vår mäklare och deras jurister.

Köpa hus lägenhet Kroatien

Viss kulturella skillnader var vi medvetna om under resans gång och kontraktsskrivningen på midsommaraftonen var verkligen ett exempel på det. Vi anlände till vårt blivande hus på morgonen och träffade då Andrej och Angelo. Andrej är affärsmannen och Angelo byggaren och de hade slagit sina påsar ihop. Köpt en stor tomt, styckat den i tre delar och byggt hus på respektive tomt.

I väntan på mäklaren som skulle komma med färjan tog vi en kaffe med slivovits. Har svårt att tänka mig att det skulle ske i motsvarande situation i Sverige. När mäklaren anlände gick vi runt i huset och stämde av lite småsaker sedan var det dags för lunch hemma hos Angelo i grannbyn.

Nu vankades det en rejäl, bastant måltid med tårta till efterrätt. Det var en väldigt varm dag så det blev mycket vin och vatten till maten så när vi skulle börja gå igenom kontraktet så var vi alla ganska möra. Kändes helt absurt att sitta där och vara seriös men det var bara att bita ihop och försöka hålla ögonen öppna. När vi äntligen var klara och kontraktet påskrivet sent på eftermiddagen så tog vi oss tillbaka till hotellet och stöp i säng. Helt slut! Vi vaknade vid 19-tiden, tog ett ljuvligt uppfriskande bad i havet och sedan blev det champagne… resten är historia!

Köpa hus lägenhet Kroatien

Det här hände för snart 10 år sedan och vi har inte ångrat en sekund att vi vågade ta klivet. Det är helt fantastiskt att ha möjligheten att ha ett andra hem i ett annat land. Förra året ”stängde” vi för säsongen i oktober och nu är det bara en månad kvar tills vi får ta första flyget ner och öppna upp igen. Jag längtar så oerhört mycket!

Vidimo se!

Hälsningar Susanne

Läs mer på Wikipedia